LaderThuis.nl

Stekkerkennis

Maak jezelf wegwijs in het opladen van je elektrische auto

Hoe werkt opladen op zonne-energie met Peblar?

[post-views]

Bij het gebruiken van de Peblar laadpaal kan je kiezen uit verschillende standen: pure solar, smart solar of fast solar. Deze keuze bepaalt hoe de energie van de zonnepanelen gebruikt.

Pure, Smart en Fast Solar

Eerst is het belangrijk om te begrijpen dat een EV-lader standaard al kan opladen met zonne-energie. Zonnepanelen leveren stroom aan de meterkast en de EV-lader onttrekt stroom aan de meterkast om de auto op te laden. Wanneer zonne-energie wordt teruggestuurd naar het elektriciteitsnet, zal het eerst deze energie gebruiken voordat het elektriciteitsnet om meer wordt gevraagd.

Pure zonne-energie onttrekt alleen energie wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is en boven de minimumdrempel (6A) ligt die vereist is voor het opladen van je auto. Het is een goede optie om de energierekening te helpen verlagen, zonder extra kosten voor het exporteren naar het elektriciteitsnet. Hoewel deze methode van opladen op zonne-energie efficiënt is, kan dit ertoe leiden dat de lader niet oplaadt omdat de minimale drempel om te kunnen laden niet wordt gehaald. Bijvoorbeeld als de zon maar gedeeltelijk schijnt of als er niet genoeg zonnepanelen zijn om de energie te leveren.

Als alternatief gebruikt Smart Solar op zonne-energie zowel zonne-energie als energie van het elektriciteitsnet om de EV te voeden. Door de patronen van het energieverbruik van het huishouden te volgen, kan de lader stroom van het elektriciteitsnet toevoegen wanneer dat nodig is. Het opladen in deze modus begint bij een lagere drempel, aangevuld met wat netstroom bovenop het overschot aan stroom van het huishouden.

De derde optie is snel opladen met fast solar charging, waarbij het opladen met vol vermogen mogelijk is wanneer de lader een overschot aan stroom ziet die word gegenereerd door je huishouden zoals de zonnepanelen.

Zonnepatroon: Negatief is wanneer het huishouden meer verbruikt dan er wordt opgewekt. Dus tussen 6:15-16:45 is er een overschot.

Opladen op Pure Solar Charging:

Zodra de Peblar lader detecteert dat het overschot aan teruggeleverde stroom aan het net de minimumdrempel voor opladen overschrijdt, schakelt hij in en begint je EV in één fase op te laden.

Wanneer de stroom die je omvormer opwekt na gebruik in huis meer dan 6A is, maakt Peblar hier slim gebruik van. Het begint dan met het opladen van je EV met minstens de minimale benodigde stroom, waardoor de energie optimaal wordt benut zonder dat je huishouden er last van heeft.

In de toekomst zal Peblar nog beter worden. Een aankomende update zal de lader in staat stellen om over te schakelen naar driefasig laden wanneer de beschikbare stroom voor het laden de maximale capaciteit van je lader of voertuig overschrijdt. Dit zorgt ervoor dat op piekmomenten in de zonneproductie, het opladen van uw EV gemaximaliseerd kan worden zonder verspilling. In dit scenario schakelt de Peblar over op driefasig opladen, waarbij de opgewekte zonne-energie volledig wordt benut zonder dat het overschot wordt teruggestuurd naar het elektriciteitsnet.

Pure Solar Charging: begin met opladen met het overschot aan stroom wanneer dit overschot hoger is dan de minimumdrempel (drempel = stippellijn in grijs, EV-gedrag = lichtoranje lijn).

Opladen op Smart Solar:

De smart solar van Peblar introduceert een strategie voor de momenten dat de zon niet zo fel schijnt maar je toch efficiënt wilt blijven opladen.

Wanneer er een overschot is aan zonne-energie dat zou worden teruggegeven aan het net, zal de Peblar lader de EV opladen met behulp van deze energie in aanvulling op de energie van het net zelf.

Het overschot aan opgewekte stroom bereikt bijvoorbeeld niet altijd de minimumdrempel voor opladen. In dat geval voegt de lader netstroom toe om het minimum te bereiken. Vervolgens volgt de lader het patroon van opgewekte stroom min het verbruik die het huishouden gebruikt. Met deze slimme functie combineert de Peblar lader naadloos het zonne-energie met netstroom, zodat je EV constant wordt opgeladen.

Smart Solar laden: begin met opladen bij een lagere drempel, volg het patroon + voeg stroom van het net toe

Opladen op Fast Solar:

Gelijkaardig aan de smart solar. De fast solar wordt geactivieerd als er een overschot aan stroom is maar het nog te weinig is om je auto op te kunnen laden. Met deze manier van opladen zal de Peblar lader beginnen met opladen met de maximaal beschikbare stroom, zodat alle beschikbare zonne-energie wordt gebruikt om de auto op te laden.

Fast Solar laden: begin met opladen bij een lagere drempel, laad op met maximale beschikbare stroom
[Max. beschikbare laadstroom = stippellijn].

De toekomst

Hoewel de toekomst van het opladen van EV’s op zonne-energie er rooskleurig uitziet, moet er gewaarschuwd worden dat het toenemende aantal geïnstalleerde zonnepanelen kan leiden tot een lagere kwaliteit van de netspanning. De hoge pieken van zonne-energie kunnen leiden tot lokale netoverspanningen, wat kan leiden tot beschadigde elektrische apparatuur of automatische uitschakelingen van zonnepanelen, wat weer kan resulteren in een lager verbruik van zonne-energie. Deze situaties kunnen aanzienlijk worden verminderd met slim opladen van EV’s op zonne-energie.

Het technologische landschap evolueert snel en richt zich op het behoud van de levensduur en de prestaties van laders, terwijl ze naadloos overschakelen tussen opladen op zonne-energie en opladen via het elektriciteitsnet.

Een van de meest interessante ontwikkelingen aan de horizon is misschien wel de combinatie van opladen met zonne-energie en bidirectioneel opladen. Met deze opzet kun je je EV overdag opladen met behulp van zonne-energie en vervolgens de overtollige energie van de EV-batterij gebruiken om huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien wanneer de energieprijzen hoger zijn. Hoewel het misschien nog een paar jaar duurt voordat dit op grote schaal wordt toegepast, is het potentieel erg opwindend!

Bron: Peblar (https://peblar.com/blog/how-does-solar-charging-work-with-peblar)

Vraag na het lezen van dit artikel?

Stel je vraag aan een van onze professionals en weet binnen 24 uur al hoe of wat!

Stel een vraag
De waardering van laderthuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 312 reviews.
Wij gebruiken cookies
Geen zorgen. Wij gebruiken deze cookie alleen voor functionele doeleinden.
Ik begrijp het
Meer info