LaderThuis.nl

Stekkerkennis

Maak jezelf wegwijs in het opladen van je elektrische auto

Heb ik een laadpas nodig voor mijn laadpaal thuis?

[post-views]

Als eigenaar van een elektrische auto vraagt u zich misschien af of u een laadpas nodig heeft om uw auto thuis op te laden. Het antwoord is nee, u heeft geen laadpas nodig voor het opladen van uw auto bij uw eigen laadpaal thuis. Maar er zijn nog wel een paar zaken om rekening mee te houden.

Wat is een laadpas?

Laten we beginnen met de definitie van een laadpas. Een laadpas is een pas waarmee u uw elektrische auto kunt opladen bij een openbare laadpaal. Met een laadpas heeft u toegang tot het laadnetwerk van verschillende aanbieders, zodat u vrijwel overal in Nederland uw auto kunt opladen. De laadkosten worden maandelijks gefactureerd door de laadpas-aanbieder.

Waarom heb ik geen laadpas nodig voor mijn eigen laadpaal thuis?

Als u thuis een eigen laadpaal heeft, hoeft u geen gebruik te maken van een openbaar laadnetwerk. De laadpaal is immers van uzelf en u betaalt zelf de elektriciteitskosten. Er is dus geen noodzaak voor een laadpas om uw auto thuis op te laden.

Je kan je laadpaal op veel verschillende manieren vergrendelen

Laadpalen kunnen op veel verschillende manieren vergrendeld worden. Sommige stations doen dat iets ouderwetser met een pincode of een sleutelschakelaar. Maar er zijn tegenwoordig ook veel slimmere stations beschikbaar.

Zo kun je bijvoorbeeld met de nieuwe Ratio solar 2023 en de Easee Home modellen de laadstations vergrendelen met een applicatie op je smartphone. Met beide deze laadpalen kun je de toegang tot de laadpaal beperken tot specifieke gebruikers of voertuigen. Bij Ratio werk je dan ook echt per kenteken. Op die manier kun je ervoor zorgen dat alleen jijzelf en/of geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de laadpaal.

Waarom zou ik dan een laadpas nodig hebben?

laadpas kan een handig hulpmiddel zijn voor mensen die hun laadkosten willen verrekenen voor zakelijke doeleinden. Met een laadpas kunnen laadpalen namelijk gemakkelijk worden geactiveerd en kunnen de laadkosten automatisch worden geregistreerd op het account dat aan de pas is gekoppeld. Hierdoor is het voor zakelijke gebruikers eenvoudiger om hun laadkosten te factureren en te verrekenen. Echter, het hebben van een laadpas is niet per se nodig voor het gebruik van een laadpaal thuis.

Als ik privé laad, heb ik dan wat aan een laadpas?

Voor particulieren die geen zakelijke kosten hebben, is het hebben van een laadpas vaak niet noodzakelijk. In de meeste gevallen kan een laadpaal thuis namelijk gewoon worden gebruikt zonder dat er een laadpas aan te pas komt. Het enige wat nodig is, is een geschikte stroomaansluiting en een laadkabel die past bij de auto.

Wel kan het in sommige gevallen handig zijn om toch een laadpas te hebben, bijvoorbeeld als je veel onderweg bent en op verschillende locaties wilt kunnen laden. Met een laadpas heb je namelijk toegang tot een groot aantal publieke laadpalen die zijn aangesloten bij verschillende netwerken. Hierdoor hoef je niet steeds apart te betalen voor het laden bij verschillende aanbieders en heb je altijd één overzichtelijke factuur voor al je laadkosten.

Samenvatting

Al met al is het hebben van een laadpas dus niet noodzakelijk voor het gebruik van een laadpaal thuis, maar kan het wel handig zijn in bepaalde situaties. Het is dus aan te raden om je te verdiepen in de mogelijkheden van een laadpas en te kijken of deze voor jou van toegevoegde waarde kan zijn.

Vraag na het lezen van dit artikel?

Stel je vraag aan een van onze professionals en weet binnen 24 uur al hoe of wat!

Stel een vraag
De waardering van laderthuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 305 reviews.
Wij gebruiken cookies
Geen zorgen. Wij gebruiken deze cookie alleen voor functionele doeleinden.
Ik begrijp het
Meer info