LaderThuis.nl

Stekkerkennis

Maak jezelf wegwijs in het opladen van je elektrische auto

Wat is het verschil tussen een 1-fase en 3-fase aansluiting?

[post-views]

Bij het installeren van een laadpaal voor een elektrische auto thuis, rijst vaak de vraag of er een 1-fase of 3-fase aansluiting nodig is. Dit artikel legt het verschil tussen deze twee soorten aansluitingen uit en waarom een 3-fase aansluiting gunstig kan zijn voor het opladen van jouw elektrische auto.

1-fase aansluiting

Een 1-fase aansluiting heeft één stroomdraad en één nuldraad met een maximale spanning van 230V. Het opladen van een elektrische auto met een 1-fase aansluiting gaat langzamer in vergelijking met een 3-fase aansluiting.

3-fase aansluiting

Een 3-fase aansluiting heeft drie stroomdraden en één nuldraad met een maximale spanning van 400V. Deze aansluiting zorgt voor een gelijkmatige belasting van het stroomnet en kan meer stroom verwerken zonder oververhitting. Dit is waarom deze aansluiting vaak wordt gebruikt in commerciële gebouwen en fabrieken waar er grote hoeveelheden stroom nodig zijn.

3-fase aansluiting voor opladen van elektrische auto’s

Een 3-fase aansluiting is niet alleen gunstig voor commerciële gebouwen en fabrieken, maar ook voor huishoudens die een elektrische auto hebben. Het opladen van een elektrische auto met een 3-fase aansluiting gaat sneller dan met een 1-fase aansluiting. Dit betekent dat je sneller weer de weg op kunt en jouw auto weer volledig opgeladen is. Dit is vooral handig voor mensen die vaak lange afstanden afleggen en daarom regelmatig moeten opladen.

Van 1-fase naar 3-fase

Wanneer je een laadpaal thuis installeert en je hebt een 1-fase aansluiting, dan kan het nodig zijn om over te stappen naar een 3-fase aansluiting. Dit is omdat een laadpaal meer stroom nodig heeft om een elektrische auto snel op te laden. Met een 3-fase aansluiting kun je tot wel 32A leveren, terwijl dit met een 1-fase aansluiting maximaal 16A is. Hoewel een 3-fase aansluiting duurder is dan een 1-fase aansluiting, kan het voordelig zijn om te upgraden naar een 3-fase aansluiting wanneer je een laadpaal installeert.

Voordelen van 3-fase aansluiting

Naast het feit dat je met een 3-fase aansluiting meerdere auto’s tegelijk kunt opladen, heeft deze aansluiting ook een hoger vermogen waardoor het opladen sneller gaat. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld een lange afstand moet afleggen en snel weer verder wilt rijden. Bovendien is de 3-fase aansluiting in de meeste gevallen stabiel en betrouwbaar, wat betekent dat je minder snel last zult hebben van storingen of uitval.

Een ander voordeel van een 3-fase aansluiting is dat deze geschikt is voor zwaardere apparatuur. Als je bijvoorbeeld naast je elektrische auto ook nog een elektrische scooter of fiets hebt, kun je deze ook gemakkelijk opladen met dezelfde aansluiting. Dit scheelt niet alleen ruimte, maar ook geld omdat je geen aparte aansluiting hoeft te laten installeren.

Daarnaast is een 3-fase aansluiting duurzamer en energiezuiniger dan een 1-fase aansluiting. Dit komt omdat het vermogen gelijkmatiger verdeeld wordt over de drie fasen, waardoor er minder energieverlies optreedt. Hierdoor bespaar je niet alleen op je energierekening, maar draag je ook bij aan een beter milieu.

Upgraden van 1 naar 3 fase is niet altijd mogelijk

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat niet alle woningen geschikt zijn voor een 3-fase aansluiting. Het is daarom verstandig om vooraf te laten onderzoeken of dit mogelijk is en wat de kosten zijn. In sommige gevallen kan het namelijk nodig zijn om de elektrische installatie in je woning aan te passen of te vernieuwen, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Conclusie

Al met al biedt een 3-fase aansluiting veel voordelen voor eigenaren van elektrische voertuigen. Het zorgt voor sneller en efficiënter opladen, is geschikt voor zwaardere apparatuur en is duurzamer en energiezuiniger dan een 1-fase aansluiting. Echter is het wel belangrijk om vooraf goed te laten onderzoeken of deze aansluiting geschikt is voor jouw woning en wat de eventuele kosten zijn.

Vraag na het lezen van dit artikel?

Stel je vraag aan een van onze professionals en weet binnen 24 uur al hoe of wat!

Stel een vraag
De waardering van laderthuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 312 reviews.
Wij gebruiken cookies
Geen zorgen. Wij gebruiken deze cookie alleen voor functionele doeleinden.
Ik begrijp het
Meer info