LaderThuis.nl

Stekkerkennis

Maak jezelf wegwijs in het opladen van je elektrische auto

Wat is de hoofdaansluiting van een woning en hoe weet ik die van mij?

[post-views]

Als u overweegt om een laadpaal te installeren bij u thuis, is het belangrijk om te weten wat de hoofdaansluiting van uw woning is. De hoofdaansluiting is de plek waar de elektriciteit uw woning binnenkomt. Hier vindt de overgang plaats van de stroom die door uw energieleverancier wordt geleverd naar de elektrische installatie van uw woning.

Definitie van de hoofdaansluiting

De hoofdaansluiting is de plek waar de elektriciteit van het openbare net de woning binnenkomt. Dit is meestal een kastje of meterkast aan de buitenkant van de woning.

De hoofdaansluiting bevindt zich meestal in de meterkast van uw woning. Bij oudere woningen kan het voorkomen dat de aansluiting zich buiten de woning bevindt. Het is belangrijk om te weten wat de capaciteit van uw hoofdaansluiting is om te bepalen of uw elektrische installatie voldoende capaciteit heeft om een laadpaal aan te sluiten.

Soorten hoofdaansluitingen

De capaciteit van de hoofdaansluiting wordt uitgedrukt in ampères. In Nederland hebben de meeste woningen een hoofdaansluiting van 1 x 35 ampère of 3 x 25 ampère. Dit betekent dat er bij een enkelfasige aansluiting 35 ampère door één stroomdraad kan lopen en bij een driefasige aansluiting 25 ampère per stroomdraad.

Functie van de hoofdaansluiting

De hoofdaansluiting zorgt voor de verdeling van de elektriciteit over de verschillende groepen in de woning. Daarnaast is de aansluiting voorzien van een hoofdzekering die de stroomsterkte beperkt en de woning beschermt tegen overbelasting en kortsluiting.

Hoe kom ik er achter wat mijn hoofdaansluiting is?

Je kunt je hoofdaansluiting op een paar manieren achterhalen:

1. Kijk op je eindjaarrekening

Je kunt je hoofdaansluiting / hoofdzekeringenwaarde vaak terugvinden op je laatste eindjaarafrekening van je stroomaanbieder. Echter kan dit soms wel even zoeken zijn en is de informatie ook niet altijd correct.

2. Bekijk je hoofdzekeringen in de meterkast

Je kan in sommige gevallen de waarde van je hoofdzekeringen aflezen van je hoofdzekeringen zelf. Dit is echter niet altijd mogelijk aangezien oudere hoofdzekeringen vaak in een afgesloten kast zitten. Indien je een nieuwere schakel automaat (of automaten) in je hoofdzekeringenkast hebt, dan staat daar vaak een bepaalde waarde op. Er staat dan vaak een “C” met daarna een cijfer. Dit cijfer geeft de aansluitwaarde (in Ampere) van de zekering aan.

3. Vraag het na bij je netbeheerder

Je kunt het uiteraard ook bij je netbeheerder uitvragen. Controleer welke netbeheerder jouw stroom voorziet en bel / mail ze om te vragen wat jouw hoofdaansluiting precies is. Je kunt in sommige gevallen ook op de site van je netbeheerder inloggen om je hoofdaansluiting te achterhalen. Geen idee wie jouw netbeheerder precies is? Via dit artikel helpen wij jou graag dat te achterhalen.

Als uw woning een enkelfasige aansluiting heeft, kunt u in de meeste gevallen een laadpaal tot 7,4 kW aansluiten. Bij een driefasige aansluiting kunt u een laadpaal tot 22 kW aansluiten. Dit zijn de maximale laadvermogens die door de meeste elektrische auto’s worden ondersteund.

Het is belangrijk om te weten dat als uw woning een lagere capaciteit heeft dan 3 x 25 ampère, u mogelijk uw elektrische installatie moet laten verzwaren om een laadpaal aan te kunnen sluiten. Dit kan betekenen dat u uw hoofdaansluiting moet laten verzwaren en mogelijk ook uw groepenkast moet laten vervangen.

Het is dus belangrijk om vooraf te onderzoeken wat de capaciteit van uw hoofdaansluiting is voordat u een laadpaal installeert. U kunt dit eenvoudig opvragen bij uw netbeheerder. Deze informatie is ook te vinden op uw energierekening.

Om een laadpaal veilig en vakkundig te installeren, is het raadzaam om een erkende installateur in te schakelen. Deze kan u adviseren over de capaciteit van uw hoofdaansluiting en u helpen bij het kiezen van de juiste laadpaal voor uw situatie.

Vraag na het lezen van dit artikel?

Stel je vraag aan een van onze professionals en weet binnen 24 uur al hoe of wat!

Stel een vraag
De waardering van laderthuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 305 reviews.
Wij gebruiken cookies
Geen zorgen. Wij gebruiken deze cookie alleen voor functionele doeleinden.
Ik begrijp het
Meer info