LaderThuis.nl

Stekkerkennis

Maak jezelf wegwijs in het opladen van je elektrische auto

De Kosten van Autorijden: Benzine versus Elektrisch

[post-views]

In de voortdurende zoektocht naar duurzame en kosteneffectieve vervoersopties wordt elektrisch rijden steeds aantrekkelijker. Laten we eens kijken naar de kosten van het rijden op benzine versus elektriciteit, en hoe verschillende laadmethoden zich tot elkaar verhouden.

Benzine versus Elektrisch

Bij het vergelijken van de kosten van autorijden is een van de eerste punten de prijs van brandstof. Voor elke 100 kilometer rijden op benzine betaal je momenteel €15,27, terwijl dezelfde afstand afleggen in een elektrische auto kan beginnen vanaf slechts €4 bij het opladen aan een laadpaal op straat.

Kosten van Laden

Maar hoe zit het met de kosten van het opladen van je elektrische auto? Hier is een overzicht van verschillende laadmogelijkheden en hun bijbehorende kosten per 100 kilometer:

  1. Snelwegladen bij Fastned zonder abonnement: €11,45
  2. Regulier laden op straat (hoog): €9,-
  3. Snelladen bij de Tesla Supercharger: ~€6,34
  4. Regulier laden op straat (laag): €4,-
  5. Thuis laden (1 jaar vast contract): €3,50
  6. Thuis laden (dynamisch contract): €2,63
  7. Thuis laden (met 12 zonnepanelen, 20.000 km/jaar): €0,-

Tarieven en Laadpalen

In Nederland zijn er ongeveer 60.000 laadpalen verspreid over straten. De tarieven variëren van 24 tot 58 cent per kWh. Bij goedkopere laadpalen betaal je ongeveer €4 voor 100 kilometer rijplezier, terwijl dit bij duurdere laadpalen kan oplopen tot €9.

Op snellaadstations langs de snelweg liggen de tarieven hoger, ergens tussen de 55 en 83 cent per kWh. Echter, met abonnementen kun je hier tot 40% korting krijgen.

Voordelen van Thuis Laden

Thuis laden blijkt over het algemeen de voordeligste optie te zijn, en wel minstens 4 keer goedkoper dan tanken met benzine. Met een nieuw jaarcontract betaal je €3,50 per 100 kilometer, terwijl dit met een dynamisch energiecontract gemiddeld €2,63 is. Met zonnepanelen kun je zelfs volledig op zonnestroom rijden, wat betekent dat je €0 betaalt voor elke 100 kilometer die je aflegt.

Conclusie

Hoewel elektrische auto’s in eerste instantie een hogere aanschafprijs hebben, tonen de lagere kosten voor brandstof en laden op lange termijn aan dat ze een kosteneffectievere optie kunnen zijn dan traditionele benzineauto’s. Met een groeiend aantal laadpalen en verschillende tarieven, is het kiezen van de juiste laadmethode essentieel om optimaal te profiteren van de voordelen van elektrisch rijden.

Bron: LinkedIn post laadpastop10

Vraag na het lezen van dit artikel?

Stel je vraag aan een van onze professionals en weet binnen 24 uur al hoe of wat!

Stel een vraag
De waardering van laderthuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 303 reviews.
Wij gebruiken cookies
Geen zorgen. Wij gebruiken deze cookie alleen voor functionele doeleinden.
Ik begrijp het
Meer info