Ratio solar box socket
myenergi-zappi V2.1-laadpaal-SOCKET-STOPCONTACT-TYPE-2

Ratio vs Zappi

De juiste laadpaal kiezen kan soms lastig zijn. Hier vergelijken wij 2 goede oplossingen!

Snelle navigatie

Ratio Solar 2023 en de Zappi V2.1. Dé twee grote “solar charging” flagships. Wat zijn de verschillen en welke is de beste keuze?

Als eigenaar van een elektrische auto wil je natuurlijk dat je auto altijd opgeladen is, een groot voordeel is dan ook als je dat met stroom van je zonnepanelen kan doen. Twee veelvoorkomende opties die deze oplossing bieden zijn de Ratio Solar en de Zappi V2.1. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze twee laadstations bespreken en kijken welke het beste past bij jouw behoeften.

Ratio Solar 2023

De Ratio Solarbox is een laadstation dat geschikt is voor het opladen van elektrische auto’s met een vermogen tot 22 kW. Het grote voordeel van de Ratio Solarbox is dat het kan worden aangesloten op een zonnepanelen-installatie. Dit betekent dat je auto wordt opgeladen met behulp van zonne-energie, wat bijdraagt aan een duurzame en milieuvriendelijke manier van rijden. De Solarbox heeft ook een ingebouwde vermogensmeter, zodat je inzicht hebt in het stroomverbruik en de energieproductie van je zonnepanelen.

Zappi V2.1

De Zappi V2.1 is een slim laadstation dat is ontworpen om elektrische auto’s op te laden met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Het laadstation is geschikt voor het opladen van elektrische auto’s met een vermogen tot 22 kW. De Zappi V2.1 heeft verschillende slimme functies, zoals de mogelijkheid om te communiceren met je zonnepanelen-installatie en te bepalen wanneer de beste tijd is om je auto op te laden. Denk hierbij aan dynamisch energiecontracten.

Functies

De app’s en instellingen

Voor de Ratio is de Ratio EV Charging App is een onmisbare tool. Met deze gebruiksvriendelijke app kun je je laadpaal op afstand bedienen en heb je altijd inzicht in de laadgeschiedenis van je laadsessies. Dit is niet alleen handig voor je eigen administratie, maar ook voor eventuele declaraties bij je werkgever of de belastingdienst.

Ratio_app_laadpalen_solar_laderthuis

Naast de standaard functies van een laadpaal app, biedt de Ratio EV Charging App de functie om eenvoudig laadschema’s instellen, zodat je kunt profiteren van daluren met lagere stroomprijzen. Hierdoor bespaar je op je energierekening en draag je bij aan een duurzame toekomst. Bovendien kun je met de app het stroomverbruik van je zonnepanelen regelen, waardoor je optimaal gebruik maakt van je eigen opgewekte energie. De app is ook zeer overzichtelijk. Simpel en gemakkelijk te gebruiken.

De Myenergi app doet er zeker niet onder. Een mooi detail van de Myenergi app ten opzichte van de Ratio app is dat je een duidelijk overzicht krijgt van de stroomrichtingen binnen je woning. Je krijgt op deze manier een goed beeld van wat je precies gebruikt en wat je opwekt. Voor het inzichtelijk krijgen van je zonnepanelenvermogen heb je extra hardware nodig. Voor de rest is het net zoals bij de Ratio app mogelijk om laadschema’s in te stellen om zo goedkoop mogelijk op te laden op dal-tarief. De app van Myenergi is al met al zeer handig en er is veel mogelijk, dit kan het echter ook net iets minder makkelijk maken in gebruik en misschien zelfs iets minder overzichtelijk dan de app van Ratio.

myenergi_app_laderthuis_zappi_stock

Kosten

Beide laadstations hebben vergelijkbare functionaliteiten en vermogens. Ze kunnen allebei ook relatief veel voor wat je er voor betaald. Solar charging, Dynamic load balancing, Laadschema’s, mobiele applicaties en hebben allebei een actieve internetverbinding. De Zappi komt echter niet standaard met al die functionaliteit. Al wil je dat het station de zonnepanelen uitleest heb je een Harvi nodig. En om die harvi stroom te laten meten zul je ook (vaak meerdere) CT-klemmen extra moeten bestellen. Bij de Ratio Solar is alle functionaliteit inbegrepen bij het laadstation en zijn er (buiten de mogelijkheid voor een sleutelschakelaar) geen extra opties of modules nodig om alles werkend te maken.

Als het gaat om de prijs dan is de Ratio Solar dan ook een stuk aantrekkelijker. Het scheelt vaak toch 1 a 2 honderd euro kijkend naar het totaalpakket. Dit betekent dat de Ratio Solar prijs technisch de beste keuze is als je zonnepanelen hebt en je zo snel mogelijk je investering wilt terugverdienen door je elektrische auto op een duurzame manier op te laden.

Voordelen en nadelen

Voordelen
  • Vergrendeling via app mogelijk
  • Handig kWh en laadkosten 2 auto’s scheiden
  • Nederlandse producent
Voordelen
  • Automatische laadschema’s op basis van energietarieven
  • Duidelijk totaaloverzicht van stroomverloop binnen woning
Nadelen
  • Kan NOG niet zijn laadschema’s aanpassen op flexibele energietarieven
  • Geen totaaloverzicht van stroomrichtingen binnen huis
Nadelen
  • Kan laadkosten lastiger scheiden per auto’s
  • Wordt geproduceert in Engeland
  • Enkel te vergrendelen met code-slot

Conclusie

Als het gaat om het opladen van je elektrische auto, is het belangrijk om een laadstation te kiezen dat past bij jouw behoeften. Beide laadstations zijn geschikt voor het opladen van elektrische auto’s en hebben vergelijkbare vermogens, maar de Ratio Solarbox is de beste keuze als je een zonnepanelen-installatie hebt en je je auto op een duurzame manier wilt opladen. De Zappi V2.1 is echter een goede optie als je op zoek bent naar een slim laadstation met extra functies zoals communicatie met je zonnepanelen-installatie alleen kost dit wel meer geld. Beide laadstations zijn van hoge kwaliteit en zullen goed presteren bij het opladen van je elektrische auto.

Als je op zoek bent naar een laadstation dat specifiek is ontworpen voor het opladen van je elektrische auto met behulp van zonne-energie, dan is de Ratio Solarbox de beste keuze. Dit laadstation is niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk, maar biedt ook de mogelijkheid om te communiceren met je zonnepanelen-installatie en geeft je inzicht in je stroomverbruik en energieproductie. Als je echter op zoek bent naar een slim laadstation met extra functies, dan is de Zappi V2.1 een goede keuze.
Al met al zijn er dus verschillende factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een laadstation voor je elektrische auto. Of je nu gaat voor de Ratio Solarbox of de Zappi V2.1, beide laadstations zullen zorgen voor een veilige en efficiënte manier van opladen. Bij Ratio Shop helpen we je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie.

Nog steeds niet helemaal zeker?

Meer informatie nodig over de Ratio Solar – socket of de Myenergi – Zappi V2.1 socket – 22kW? Of wil je graag weten of elektrisch rijden en thuis opladen wat voor jou is? Bespreek het met 1 van onze professionals

Direct advies
+30 2273 388
  • Beste, ik twijfel tussen de zapi 2.1 en de ratio solar.
    Wat ik wil is:
    – plugin hybride opladen met zoveel mogelijk zonnestroom. Boordlader is 6,6 kW.
    Load balancing.
    – koppeling met homey (must)
    – in de toekomst gebruik maken van dynamisch contract.

    Vraag:
    Moet ik bij de zapi nog dingen bij bestellen om de loadbalancing en zonnestroom laden werkend te krijgen od zit dat er allemaal bij?
    Auto komt 8 mei

    Alvast bedankt

    • Jasper Westland

      Beste Haantjes, bedankt voor je vraag.

      Zou je ons willen bellen op 030 – 227 3388?
      Via de telefoon ben je het snelst op de hoogte en zijn al je -eventueel nieuwe- vragen gelijk beantwoord.

      Met vriendelijke groet,
      Team Laderthuis

Plaats een reactie

Eigen laadpaal aan huis?

Binnen 15 werkdagen je eigen laadpaal
Meer info
Andere berichten
Hoe snel laadt mijn auto op?

Dat is afhankelijk van de aansluiting van je woning, het laadvermogen van je auto en…

Lees verder
Hoe kom ik aan een laadpas?

We adviseren om bij E-flux een laadpas aan te vragen.  

Lees verder
Kan iedereen bij ons thuis laden?

Dat hangt ervan af of je een laadpaal met een vergrendelfunctie hebt. Laadpalen met een…

Lees verder
Hoe kom ik erachter wat mijn hoofdaansluiting is?

Neem contact op met je netbeheerder om te achterhalen wat je hoofdaansluiting is of vraag…

Lees verder
Heb ik een laadpas nodig voor mijn laadpaal thuis?

Nee, in principe heb je thuis geen laadpas nodig. Een laadpas heb je alleen nodig…

Lees verder
23,1 miljoen euro extra beschikbaar voor subsidiepot voor aanschaf gebruikte elektrische auto’s

Vanaf vandaag (woensdag 4 september) kunnen consumenten opnieuw subsidie aanvragen voor de aanschaf van een…

Lees verder
Hoe werkt opladen op zonne-energie met Peblar?

Bij het gebruiken van de Peblar laadpaal kan je kiezen uit verschillende standen: pure solar,…

Lees verder
Elektrische auto’s veel betrouwbaarder dan benzine auto’s

Als je ooit langs de kant van de weg hebt gestaan met een kapotte auto,…

Lees verder
De Kosten van Autorijden: Benzine versus Elektrisch

In de voortdurende zoektocht naar duurzame en kosteneffectieve vervoersopties wordt elektrisch rijden steeds aantrekkelijker. Laten…

Lees verder
5 jaar ratio garantie

Verleng je garantie naar 5 jaar!Verleng je laadpaalgarantie snel en eenvoudig! Scan de QR-code, vul de benodigde…

Lees verder
De waardering van laderthuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 325 reviews.
Wij gebruiken cookies
Geen zorgen. Wij gebruiken deze cookie alleen voor functionele doeleinden.
Ik begrijp het
Meer info